Om børn & seksualitet

ratiu-bia-146356-unsplash.jpg
 

Børn har en seksualitet. Men den er deres egen – og helt anderledes end voksnes. Mens den voksne seksualitet er bevidst og målrettet, er den barnlige seksualitet ubevidst og diffus.

Barnlig seksualitet består både af behagelige kropslige reaktioner og af nysgerrighed, spænding, grænsesøgning og leg. Det kildrer i maven og i kroppen og er lystfuldt, men barnet tænker ikke på sine egne oplevelser og følelser som seksuelle. Nysgerrigheden handler om at finde ud af, hvordan verden og kroppen fungerer og om at afsøge det felt, som de efterhånden oplever, har en særlig betydning for de voksne. Børn ved ikke, hvad voksen seksualitet egentlig er, selv om de opsnapper brudstykker af viden op gennem barndommen. Men de kender ikke de voksnes følelser omkring seksualitet, og de forstår ikke begreber som drift, lyst og begær.

Hos langt de fleste børn er numselege, doktorlege og kropslig nysgerrighed og adfærd helt naturlig og aldersvarende. Men børn kan komme til at overskride hinandens grænser - og ganske få børn udviser seksuelt bekymrende adfærd. Du kan se meget mere, om hvad seksuelt bekymrende adfærd hos børn er, på det Bekymringsbarometer, som Januscentret har lavet.

Du kan høre meget mere om emnet ved at lytte til den podcast, du finder lige herunder. Du kan også gå på biblioteket og låne en af mine bøger.

 

 

 Presse om emnet